Kantyczka:
Składniki
- 1 margaryna
- 6 łyżek oleju
- 6 jaj
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. suchego maku
Przygotowanie
Ubić białka na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, potem olej, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Rozdzielić masę na trzy części. Pierwsze zostawić bez zmian, do drugiego dodać kakao i wymieszać, do trzeciego mak, też wymieszać. Po kolei wylewać do blachy keksówki. Piec w 180 stopniach. Ja osobiście ustawiam timer na np 30 i sprawdzam patyczkiem. Jeśli osiada na patyczku to trzeba dołożyć czasu. Najpierw piekę i górę i dół, a poźniej zdejmuję z góry i do końca tylko dół się piecze. Smacznego. Czekam na relacje osób, które będą piec, czy wyszło i w ogóle.
Potwierdzam, jest pyszne :))))
OdpowiedzUsuń